Skymningsmara

Livslängd: Cirka 5 år.

Utseende: Stora, svarta fåglar som påminner om gamar, med en vingbredd på 2 meter.

Föda: Skymningsmaror är rovfåglar och tar människor, djur och kadaver. De lever och jagar i flock och kallar på varandra i skymningen, därav deras namn. För oss låter det som en skön vibrerande, ekande sång, men den färdas långt och tillkallar allierade skymningsmaror för att fälla byten. När de ätit återvänder de till grottor och skogar för att gömma sig undan dagsljus. Dagsljuset kan vara farligt för dem och göra dem blinda om de tillbringar för mycket tid i direkt solljus.

Socialt: En skymningsmara lever i mindre flockar och finns över hela världen. De bor i hålor eller träd under dagen och flyttar aldrig. De slåss mot andra skymningsmaror för territorium förutom under häckningsperiod. Man har kunnat notera att de sällan rör sig över havet utan håller sig till land, detta på grund av dess känslighet för ljus och oförmåga att fiska. I sällsynta fall har skymningsmaror slagit sig ner på skepp antingen med hjälp av människor eller som fripassagerare. Detta är anledningen till att de finns världen över. De tros härstamma från någon av de större kontinenterna, t ex Kiritar eller Söderländerna.

De häckar på våren, där de möts i större flockar längs kuster och berg. Hanar är aningen större än honor men inte lika aggressiva. De byter partner varje år. När en hona har lagt sina ägg, vanligen två stycken, hjälper hanen till att ruva äggen under de två veckor det tar för dem att kläckas, och sedan hjälps honan och hanen år att skaffa mat tills ungarna är tillräckligt stora för att börja flyga själva. Honan ser efter dem tills de är vuxna och inte sällan lever de tillsammans livet ut i flockar.