Om mig

Michelle Uhlin Lilja

Jag heter Michelle Uhlin Lilja och bor på Östgötaslätten, i den lilla staden Borensberg. Till vardags arbetar jag som medicinsk sekreterare och umgås gärna med familj och vänner. Jag är gift och har två barn, en katt och en flock höns.

Skrivandet har alltid varit en stor passion för mig. Redan när jag gick i lågstadiet och precis hade lärt mig skriva hittade jag på berättelser och udda karaktärer. Jag skrev fantasy under högstadiet och gymnasiet för att träna mig själv. Under en sommar i högstadiet fick jag åka på ett författarläger i Danmark där jag träffade andra ungdomar med samma intresse för att skriva och tillsammans publicerade vi en novellsamling, Koffeinprosa.

Min första bok, Det utdöda folkets väktare, utspelar sig i en värld som jag har arbetat på i över tolv år. Idén till huvudkaraktären Aira och hennes historia kom ifrån vår egen värld, här så många människor förtrycks på grund av vilka de är, vare sig det gäller kön, etnicitet, sexuell läggning eller politiska åsikter. Jag ville också skapa en bok där unga människor kan identifiera sig med huvudkaraktären, hennes osäkerhet och dåliga självförtroende. Men inte bara det, utan också hennes intressen, det hon är bra på, starka vilja och sinne för rättvisa. Jag vill inspirera unga till att skriva sina egna berättelser, alla har en berättelse inom sig. Fantasy är en bra genre där man kan skriva i metafor och symbolik. Det är viktigt att visa unga, speciellt tjejer, att det är roligt att både läsa och skriva fantasy.