Evighetshavet

Det salta hav som sammanbinder alla länder i världen, från Ozerahn i öster till Kiritar i väster och bortom.

I öster är havet varmt, där finns undervattensvulkaner som skapat Ozerahns ö-landskap. Där finns färgglada korallrev med fiskar i alla storlekar och färger. Här häckar också många typer av fåglar på de mer grunda delarna, där de petar mellan stenarna efter snäckor, fiskar och krabbor. Kring Ozerahn är vattnet vackert turkost och många ozerahner älskar att dyka. Det är en urgammal tradition och förr var det så att den som kan hålla andan längst under vattnet blev utsedd till hövding för den stam man tillhörde. Stränderna är sandiga och ljusa och kantas av palmer.

Bild av Steven Weirather från Pixabay

Kring Väderländerna i norr är havet något kallare, kring 10° C. Här är kusterna djupa och karga, med mörka bottnar och steniga stränder. Inte mycket är känt i havet kring Väderländerna, då sikten är mycket dålig, men det sägs att fiskstimmen som reser runt världen stannar utanför Väderländernas sydligaste punkt för att leka. Där är fisket gott året runt.

Bild av Konrad Janik från Pixabay

Kring hela världen går kraftiga undervattensströmmar som skiftar efter årstid, liksom vindarna som rår ovan molnen i himlen. De skickligaste sjöfararna vet när och hur strömmarna går och bygger sin handelsfärd efter dem. Den mest omtalade är vindriktningen som ändras framåt sensommaren från att ha gått från Väderländerna till Kiritar, till att helt ändra riktning över en natt och plötsligt blåsa åt andra hållet. Då det blir omöjligt att ta sig ur bukten i västra Kiritar förlitar sig många handlare på att vara klara med sina landresor till dess, så att de kan fånga vinden och resa till Väderländerna igen.

Djurlivet är mycket mystiskt i Evighetshavet. Förutom fisken man tar upp och de man kan studera vid de grunda vattnen och korallreven, känner man inte till många livsformer. Det ryktas om stora havsmonster som bor djupt under ytan och ställer till det för seglare och handelsmän men detta har aldrig dokumenterats i mer än sagor och sägner.